Sărbătorile Mănăstirii Văratec - doi ierarhi au slujit de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Arhiepiscopia Iașilor August 15, 2019   Autor: Flavius Popa

Mănăstirea Văratec din județul Neamț îmbracă timp de 3 zile veșminte de sărbătoare. În perioada 15 - 17 august 2019, ierarhii Bisericii noastre vor săvârși Sfânta Liturghie și vor participa la zilele de sărbătoare de la Mănăstirea Văratec. Credincioșii din împrejurimile Neamțului s-au adunat joi, 15 august 2019, la hramul principal al așezământului monahal, Adormirea Maicii Domnului, urmând ca pe 16 august a.c. să participe la sfintele slujbe săvârșite în cinstea Sfântului Iosif de la Văratec, fondatorul mănăstirii, iar pe data de 17 august 2019 să înalțe rugăciuni Sfântului Gheorghe Pelerinul, ale cărui sfinte moaște se află în ansamblul monahal de la Văratec.

Prima zi a triadei sărbătorilor de la Văratec a fost închinată Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim și Preasfințitul Părinte Episcop Calinic Botoșăneanul săvârșind Sfânta Liturghie cu prilejul hramului Adormirea Maicii Domnului. Credincioșii din regiunea județului Neamț dar și din orașele învecinate s-au rugat împreună cu cei doi arhierei la sfintele slujbe oficiate cu această ocazie. Înainte de începerea Sfintei Liturghii, PS Calinic Botoșăneanul a citit rugăciunea cea mare de dezlegare. Răpsunsurile liturgice au fost oferite de monahiile mănăstirii.

În cadrul cuvântării sale de la finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a arătat că prin pelerinaj, creștinul dobândește harul lui Dumnezeu: „Suntem la Mănăstirea Văratec și ne-a chemat Maica Domnului pe fiecare. Fiecare și-a îndreptat pașii către această oază de spiritualitate pentru a dobândi un har special, iar atunci când vii să te adapi din izvoarele nesecate pline de har și de binecuvântare, dorința aceasta puternică îți deschide inima iar atunci primești energia necreată, pe care Dumnezeu o să fiecăruia […] Maica Domnului este întotdeauna în sufletul nostru. În această zi, când sărbătorim Adormirea Maicii Domnului, vă îndemnăm să trăiți dimensiunea sacră, mistagogică a acestei sărbători, să o cinstiți pe Maica Domnului ca Maica Vieții […] Adormirea Maicii Domnului este un prilej de-a medita la ceea ce este Maica Domnului pentru umanitate, pentru noi și pentru copiii noștri, pentru familia cea mare care este Biserica”.

Ctitorirea Mănăstirii Văratec este legată de numele Bălașei Herescu – monahia Olimpiada. Ea a dobândit mai multe terenuri în poiana Văratec, iar la sfatul Sfântului Paisie Velicicovschi de la Mănăstirea Neamț, care urmărea desființarea schiturilor mici de călugărițe și concentrarea lor în câteva mănăstiri mai mari, maica Olimpiada a întemeiat, între anii 1781-1785, o mică sihăstrie în poiana Văratec. În iunie 1785, Olimpiada, împreună cu duhovnicul Iosif, au început construirea unei biserici de lemn cu hramul "Adormirea Maicii Domnului". Lângă biserică, s-au clădit și chilii în care s-au stabilit mai multe călugărițe, fondându-se astfel Schitul Văratec. Alături de maica Olimpiada, duhovnicul Iosif este considerat și el ca fondator al mănăstirii. Acesta s-a născut în jurul anului 1750, în localitatea Valea Jidanului din Transilvania, și a intrat de tânăr în viața monahală, devenind ucenic al renumitului monah Paisie Velicicovschi, încă de pe când acesta din urmă se afla la Mănăstirea Dragomirna. Părintele Iosif a trecut la cele veșnice la 28 decembrie 1828, fiind înmormântat în pronaosul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” de la Mănăstirea Văratec. În ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 5 - 7 martie 2008, s-a luat hotărârea de a canoniza a nouă sfinți nemțeni, la propunerea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Printre cei nouă sfinți canonizați s-a aflat și Cuviosul Iosif de la Văratec, a cărui zi de pomenire a fost aleasă data de 16 august. Proclamarea solemnă a canonizării a avut loc la 5 iunie 2008, la Mănăstirea Neamț iar proclamarea locală a canonizării Cuviosului Iosif, fondator și duhovnic al mănăstirii, a avut loc pe data de 16 august 2008, slujba fiind oficiată de Părintele Mitropolit Teofan. De asemenea, la Mănăstirea Văratec se află și racla cu moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul, canonizat în martie 2018, de către Biserica Ortodoxă Română.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri